Vízrendszer tisztítása fertőtlenítése - Karb.hu

Tartalomhoz ugrás

Vízrendszer tisztítása fertőtlenítése

Szolgáltatások > Fertőtlenítési megoldások
Vízrendszer fertőtlenítése
A vízfertőtlenítés egy meghatározó jelentőségű probléma napjainkban. Ez nem csak az ívóvizet érinti, de a használati vizet, az ipari termelésben felhasznált vizet és a hűtővizet, uszodavizet is.
A nyersvíz gyakran tartalmaz baktériumos szennyeződéseket.
A különböző iparágakban -pl.: élelmiszer-, ital-, gyógyszeripar- felhasznált vizek fertőtlenítése manapság szintén magától értetődik.
A keringgetett vizek fertőtlenítése is -pl.: hűtés, ventilálás és légkondicionálás- előnyösnek, néhány esetben létfontosságúnak bizonyult. Az elmúlt években a hűtő-/fűtővíz rendszerekben jelenlevő Legionella baktérium okozta fertőzés nagy nyilvánosságot kapott
A cél mindig olyan fertőtlenítési eljárás, amely nem ártalmas a környezetre, de ugyanakkor hatékony és költségtakarékos is.
A legionella megelőzése
A légionárius betegség

A légiósbetegség kórokozói a Legionella baktériumok, a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás: a kórházi felvételt igénylő súlyos tüdőgyulladásoknak a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) mellett ezek a legfontosabb kórokozói.
A baktérium kétféle betegséget okoz:
az egyik a tüdőgyulladás, a másik a lázból és fejfájásból álló Pontiac-láz, ami jóval ritkábban fordul elő, mint a legionárius betegségnek nevezett tüdőgyulladás.
Utóbbi betegséget magas láz, gyakran hasmenés, nehézlégzés, esetleg tudatzavar is kíséri. A betegek köhögnek is, de kezdetben nem ürítenek köpetet. Az úgynevezett atípusos tüdőgyulladásoknak ez a legsúlyosabb formája, az esetek jó részében kórházi kezelést tesz szükségessé
Kórokozó
A fő kórokozó a Legionella pneumophila. Nem csak a legjobban ismert 1-es, de mind a negyven 40 szerocsoport és más legionella típusok is okoznak megbetegedést.
A Legionella szaporodásához az optimális hőmérséklet 30 és 37 °C, között van, növekedésük 40 és 45 °C között stagnál, 70 °C fölötti hőmérsékleten a baktériumok elpusztulnak. A Legionellára jellemző, hogy más mikroorganizmusokban, pl.: amőbákban élnek és szaporodnak. Megfelelő hőmérsékleten a csövek és tartályok belső falán lévő biofilm optimális létkörülményeket biztosít a Legionella baktérium számára
Kockázatos területek
A Legionella baktérium gyakori, megtalálható a természetes tavakban, tócsákban, a nedves talajban, anélkül, hogy bármiféle veszélyt jelentene az emberekre nézve.
 
A fertőzés akkor következik be, ha valaki Leginellával fertőzött porlasztott vizet lélegzik be. Emiatt a következő helyek tekinthetők a fertőzésveszély szempontjából kockázatosnak:
 
zuhanyzók hotelekben, kórházakban, idősek otthonában; uszodák és egyéb sportlétesítmények élményfürdők és úszómedencék vizet spriccelő látványosságokkal klímaberendezés nedves gázmosóval hűtőtornyok olyan területek, ahol hűtés vagy nedvesítés céljából vizet permeteznek (pl. hűtőfolyadék/kenés fémforgácsoláskor, szénpor nedvesítése folyóvízzel)
Biofilm
A biofilm mikroorganizmusokból és sejten kívüli anyagokból áll. A Legionella telepekben él ezeken a gyakran nyálkás, gombás filmrétegeken és szaporodik. A fő probléma az, hogy a biofilm kiválóan ellenáll a fertőtlenítőszereknek és védelmet nyújt a Legonella baktériumnak is, így a Legionella is rendkívül ellenálló a hétköznapi fertőtlenítőszerekkel szemben. A Legionella elleni megelőző intézkedéseknek a probléma gyökerétől, vagyis a biofilmtől kell kiindulniuk. Azok az intézkedések, amelyek közvetlenül a Legionella baktérium elpusztítására irányulnak, nem eredményeznek hosszútávú problémamegoldást.
Hatékony szabályozó intézkedések

A következő intézkedések és módszerek bizonyítottan hatékony és költségtakarékos megoldást jelentenek a Legionella elpusztítására és megelőzésére.
 
A csővezetékek és fittingek megfelelő kialakítása
 
a megfelelő anyagok kiválasztása megfelelő hidraulika (nagy áramlási sebesség, ne legyenek holtterek) kritikus helyek elkerülése ne legyenek a kazánok párhuzamosan kötve ne legyen hővisszanyerés az előmelegítőkön keresztül
Karbantartás és szabályozás:

-   Rendszeres karbantartás, ellenőrzéssel

-   Legionella kockázatelemzés és akkreditált vizsgálat

-   A 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet szerint minden érintett vállakozás / intézmény számára kötelező
   a legionella okozta fertőzési kockázatot felmérni egy szakértői módszertan szerint. Ezen jogszabály
   szerinti felmérés 2016-tól kötelező a közforgalmú létesítmények számára, hatálya kiterjed a
   kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre, azok üzemeltetőire vagy tulajdonosaira.

-   Rendszer és kazántisztítással
Kezelés klór-dioxiddal

A klórdioxid egy olyan fertőtlenítőszer, amely sokrétű előnyeinek köszönhetően egyre több felhasználási területen lecseréli a klórt. Fertőtlenítő hatása erősebb, és független a víz pH értékétől. A hosszabb felezési idő jobb behatási kapacitást eredményez a kezelt vízben. Figyelemre méltó, hogy a klórdioxid a klórral ellentétben lebontja a csőhálózatokban és tárolótartályokban keletkezett biofilmet, és ekképpen lehetetlennéé teszi a Legionella kifejlődését. A klórdioxid már sok féle alkalmazás során: ivóvíz-, szennyvíz-, hűtővíz kezelés, Legionella prevenció, termék- és folyamatvíz kezelés az éélelmiszeriparban és italgyártásban, bizonyította előnyeit.
 
Kezelés ózonnal

Erős fertőtlenítő hatás, megbízhatóan eltávolítja a biofilmet reakció közben oxigénné alakul rövid felezési idő a vízben, ezért nincs üledékképződés jól alkalmazható hűtőtornyokban és légmosókban

 
Egyéb intézkedések

Magas vízhőmérséklet (> 70 °C)
 
nagy energiafogyasztás forrázás veszély a csapoknál nem praktikus hosszú csővezetékek esetén kazánhőmérséklet > 55 °C, csak a kazánban akadályozza meg a Legionella szaporodását, nem az egész rendszerben
A kezelés:

A különböző típusú vizek fertőtlenítéséhez egész sor módszer és technológia létezik. Ezek mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Hogy melyik technológia a legmegfelelőbb egy egyedi alkalmazáshoz, az sok tényezőtől és kikötéstől függ.
 
Bonyolultnak hangzik?

Cégünk a fertőtlenítési technológiák széles portfolióját kínálja. Ez azt jelenti, hogy technikusaunk beazonosítják és ajánlatot tesznek az Ön specifikus igényeihez legoptimálisabb technológiára. Gyakran előfordul, hogy különböző technológiák kombinációja felel meg legjobban a kiszabott követelményeknek a leghatékonyabb és a leginkább költségtakarékos módon.
Vízrendszer tisztítás fertőtlenítés menete:
1.    Felmérni a vízrendszer nagyságát (hány méter -hány milliméteres- cső)
       rendszermosó kompresszorral.
       (a biofilm lerakódások mechanikaieltávolítása a csövek falairól.

2.    Felmérni a csatlakozási pontokat, szakaszolni a rendszert, ha szükséges

3.    Ha lehetséges akkor mechanikai tisztítás végzünk Rothenberger ropolus
A Legionella tartós távoltartása az ivóvíz hálózatból csak akkor lehetséges,
ha az a csővezetékekben lerakódott biofilm leküzdésével is párosul.

4.   Kiszámítani a fertőtlenítő szer szükségletet, külön a hideg vizes körre,
      külön a meleg vizes körre.

5.   Az alkalmazott fertőtlenítő bekeverése

6.   Hideg vizes beadagolási pont (lehet pl. a WC tartály betáp csöve).
      Vegyszer szivattyúval beadagoljuk a bekevert vízfertőtlenítő anyagot.

7.   Az adagolás közben kinyitni a rendszeren levő csapokat, mérni a fertőtlenítő
      szintet, így lehet látni, hogy meddig jutott el a fertőtlenítőszer.

      

8.     Amint a rendszer telitett, az adagolást leállítjuk és az alkalmazott vízfertőtlenítő szerint
       a meghatározott órát álló fertőtlenítjük.

9.    Melegviz rendszer lehet a gázboyler kivezető csapján az adagolási pont.
       Nem túl távoli csap kinyitása, hogy a boylert feltöltse.

10.  Rendszer keringető szivattyújának bekapcsolása, így az anyag végigjut a rendszeren.

11.   Meleg vizes csapok megnyitása.

12.  Hatóidő végén a csapok kinyitásával átöblítés.
       Fertőtlenítés végén az egészségügyi határértékek ellenőrzése.

      
Környezet
Vízminőség
Karbantartás
Professzionális  karbantartási  megoldások

4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

Környezet
Vízminőség
Karbantartás
Tel.: +36/30 966-4647
e-mail: akarb.hu@gmail.com
4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

Vissza a tartalomhoz