Légtér fertőtlenítés - Karb.hu

Tartalomhoz ugrás

Légtér fertőtlenítés

Szolgáltatások > Fertőtlenítési megoldásokHideg ködös fertőtlenítés az élelmiszeriparban
A mikrobiológiai minőség kézbentartásának egyik legfontosabb intézkedése a megfelelő tisztítás és fertőtlenítés.
A fertőtlenítés célja: az élelmiszergyártó berendezések, burkolatok felületeinek, illetve a levegő olyan állapotba való hozatala, hogy az azokkal érintkezve emberi egészségre, illetve előállított termékek, élelmiszerek a számukra előírt higiéniai követelményeknek megfeleljenek, hogy elkerüljük a mikrobiológiai romlást, kórokozókkal való fertőzést.
A fizikai tisztítás a szennyeződések eltávolítását és egyúttal a csíraterhelés jelentős csökkentését jelenti.
Hatékonysága függ a tisztítószer, fertőtlenítőszer fajtájától, a szennyeződés jellegétől és a felület tulajdonságaitól, továbbá a behatási időtől, a behatási hőmérséklettől és az alkalmazott fertőtlenítési eljárástól is.
FERTŐTLENÍTÉS:
a levegő, illetve a felületet szennyező mikrobák elpusztítása, számuk csökkentése. Fertőtlenítés alatt a technológiailag nemkívánatos mikroorganizmusok elpusztítását értjük a különböző tárgyakon, felületeken és a levegőben. Fertőtlenítés termikus és/vagy vegyi úton végezhető. Mivel a termikus kezelés jelentős költségekkel járna, illetve sokszor kivitelezhetetlen, ezért leggyakrabban fertőtlenítőszeres.

TISZTÍTÁS: fizikai és kémiai szennyeződés eltávolítása az üzemi helyiségekből, gépekről

Az élelmiszer-gyártóvonalak csíratartalmának változása:
A gyakorlatban meg kell állapítani, hogy a gyártási folyamat végén, ill. a tisztítási- fertőtlenítési folyamat előtt mennyi a rendszerben az élelmiszermaradék és annak mennyi az átlagos csíratartalma.
Az így behatárolt kimeneti csíraterheltséget kell az egyes intézkedésekkel a tisztításifertőtlenítési program keretében csökkenteni. Ekkor történik a csíráknak a maradékokkal és szennyeződésekkel együtt való egyszerű eltávolítása.
A fertőtlenítés keretében végbemenő tulajdonképpeni csírapusztítás a csíraszám csökkentő intézkedéseknek csak egy részét képezi, ugyanakkor ez foglalja magába a legnehezebb részét is a csírák elleni harcnak, mivel a különösen ellenálló és nehezen eltávolítható csírákat kell, hogy érintse.

Levegőhigiénia ködösítéssel
Az embert körülvevő atmoszféra szennyeződéseinek élelmiszerhigiéniai szempontból, mint betegséget és romlást okozó csírák átadása igen jelentős.
A levegő kémiai és fizikai tulajdonságait kémiai összetétele, a légnyomás, a légmozgások, a légnedvesség és a léghőmérséklet határozza meg.   


Hideg ködös fertőtlenítés az élelmiszeriparban


Mikroorganizmusok a levegőben:
Alapvetően minden porrészecske tartalmaz csírákat, de kizárólag azon fajokat, amelyek a kiszáradást jól elviselik. Ilyenek pl. a Mikrokokkuszok, Corynebacterium és Actinomyces fajok stb., illetve a spóraképzők és a penészgombák.
Ezen csírák száma és a porrészecskék száma között bizonyos összefüggés van. Légáramlatok hordozzák, őket s ez által bejutnak különböző helyiségekbe (közlekedési útvonalakon, légkezelő berendezéseken keresztül…), a felkevert csíratartalmú részecskék órákig lebegnek ott.  
A por csíratartalma származhat a belső üzemi szennyvízből, a szellőzőrendszerből, az üzem közvetlen környezetéből, mennyisége függ a helyiségben dolgozók számától, azok tevékenységétől és a kiválasztott higiéniai intézkedésektől (védőruházat, haj- és arcvédő…). A levegő átlagos (normális) csíratartalma 100-1000 mikroba m3-enként.
A különböző tejtermékek előállításánál a javasolt maximális levegő csíraszám: baktériumok 180360/m3, élesztő-penész 70 430/m3. A csíratartalmú belső üzemi szennyvíz aeroszol képződés útján növelheti az üzemi levegő csíraszámát.  
Az elhanyagolt szellőzőrendszer szintén a magas levegő- csíratartalom forrása.
Vendéglátói egységeknél, wellness fürdőknél Legionella, Pseudomonas aeruginosa baktérium okoz sokszor megbetegedéseket.

Mindezen problémát megoldására, illetve megelőzésére hatékony megoldás a FERTŐTLENÍTÉS KÖDÖSÍTÉSI TEHCNOLÓGIÁVAL!


A ködösítési fertőtlenítés folyamatának alapvető lépései és azok sorrendje:

1. Előtisztítás durva szennyeződések eltávolítása hideg vagy meleg vízzel.
1. Előkészítés a kezelt helységekből az élelmiszereket ki kell pakolni, vagy légmentesen el kell zárni.
   Dolgozók a kezelés ideje alatt nem tartózkodhatnak a helységben.
 
2. Légkezelő berendezések leállítása.
 
3. Ködösítés a speciális fertőtlenítőszer ködösítése speciális gépekkel. A hatékonyságot növelő tényezők:       Behatási idő a fertőtlenítőszer behatásakor a mikroorganizmusok inaktiválása, ill. elölése nem azonnal,     hanem exponenciálisan következik be. Minél hosszabb a behatási idő, annál jobb a fertőtlenítési hatás.     A felületek fertőtlenítésére 1-3 óra szükséges. A szükséges behatási idő annál hosszabb, minél    nagyobb a kezdeti csíraterheltség. A csírapusztítás sebessége a fertőtlenítőszer koncentrációjának    bizonyos szintig való növelésével fokozható. A fertőtlenítőszerek természetesen nem csak a    mikroorganizmusok szerves alkotórészeivel reagálnak, hanem a szerves szennyezőanyag    maradványokkal is. Köd formájában a fertőtlenítőszer minden egyes felületet lefed a kezelt helységben.
5. Légkezelő berendezések, csatornák fertőtlenítése esetén a központi légbeszívó gységhez van telepítve     a berendezés, így a ködösített fertőtlenítőszert a csatornákon végigszállítva fertőtleníti azt
6. Utóöblítés a fertőtlenítőszer maradékok eltávolítása végett.
A behatási idő elteltével, minden egyes olyan felületet, ami közvetlenül élelmiszerrel fog találkozni,    öblíteni kell!
Más felületeken az öblítés nem kell.


Hidegködös fertőtlenítés
Vízminőség
Környezet
Karbantartás
Professzionális  karbantartási  megoldások

4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

Környezet
Vízminőség
Karbantartás
Tel.: +36/30 966-4647
e-mail: akarb.hu@gmail.com
4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

4700 Mátészalka, Tompa M. utca 7.

Vissza a tartalomhoz